BISERICA ORTODOXĂ ÎL CINSTEȘTE DUPĂ DUMINICA ORTODOXIEI MĂRTURISITOARE ÎMPOTRIVA EREZIILOR PE SFÂNTUL GRIGORIE PALAMA, CEL CARE A COMBĂTUT DOGMATIC ȘI BINE ARGUMENTAT RAȚIONALISMUL SCOLASTIC CATOLIC, PAPISMUL ÎMPREUNĂ CU ALTE EREZII PAPISTE…

BISERICA ORTODOXĂ ÎL CINSTEȘTE DUPĂ DUMINICA ORTODOXIEI MĂRTURISITOARE ÎMPOTRIVA EREZIILOR PE SFÂNTUL GRIGORIE PALAMA, CEL CARE A COMBĂTUT DOGMATIC ȘI BINE ARGUMENTAT RAȚIONALISMUL SCOLASTIC CATOLIC, PAPISMUL ÎMPREUNĂ CU ALTE EREZII PAPISTE…

Iubiți frați români de pretutindeni, noi credem că nu este deloc întâmplător faptul că în Biserica Ortodoxă Română, după Duminica Ortodoxiei (cea care consacră izbânda împotriva iconoclasmului și în general a tuturor ereziilor) avem Duminica închinată Sfântului Grigorie Palama, considerat de unii un stâlp neclintit al teologiei și un mare apărător al ortodoxiei.

Din păcate, constatăm că presa ortodoxă și în general în ce privește blogosfera ortodoxă de pe internet vorbește mult prea puțin sau aproape deloc despre lupta grea a Sfântului Mărturisitor Grigorie Palama cu ereziile papiste pe linie dogmatică. Iar biserici cu hramul Sfântului Grigorie Palama întâlnim se pare foarte rar în România.

Sfântul Grigorie Palama nu a combătut doar raționalismul scolastic apusean ori catolic, ci și erezia monahului Vaarlam Calabrezul despre energiile create. A pus bazele dogmaticii ortodoxe despre energiile necreate ale lui Dumnezeu, în contradicție cu teologia scolastică papistaşă (papisto-centrică).

Poate acesta e și motivul pentru care noi îl cinstim iar catolicii îl urăsc atât de mult (de moarte) pentru că nu pot schimba dogmatica ortodoxă și promova panerezia ecumenismului și datorită învățăturilor teologice lăsate de acest mare mărturisitor al ortodoxiei.

Fără îndoială, ortodoxia este credința cea adevărată și mântuitoare, pentru că reprezintă Biserica lui Hristos întemeiată prin cei 12 Apostoli în anul 33 d.Hr., numită Biserica Ortodoxă (în traducere din grecește, dreapta credință).

La momentul anului 1054 vedem că nu am avut propriu zis Schismă, ci o desprindere benevolă a catolicilor eretici de Trupul Bisericii lui Hristos.

„Credinţa se alienează, dogmele ortodoxe nu sunt băgate în seamă, rătăcirea triumfă şi cei mai mulţi tac. Însă această tăcere, cum de multe ori am scris, este – după marele sfânt Grigorie Palama, cel care l-a învins definitiv pe monahul apusean Varlaam Calabrezul şi teologia scolastică papistaşă – al treilea tip de ateism. Primul este negarea existenţei lui Dumnezeu, al doilea este erezia, care desfigurează adevărul despre Dumnezeu, iar al treilea liniştirea (ἐφησυχασμός = relaxare), tăcerea care contribuie la răspândirea celorlalte două tipuri de ateism.” — Pr. prof. Theodoros Zisis

,,Dumnezeiescul Grigorie [Palama] al Tesalonicului zice, că se cade a se scrie Numele lui Iisus Hristos încă şi pe Crucile cele nezugrăvite, ce se înfig pe la căi, sau pe la uşi, sau şi la alte părţi. Ca de la nume să se cunoască că sunt ale lui Hristos, şi nu ale tîlharilor celor ce s-au răstignit împreună cu Hristos.”

Pidalion, Sf. Nicodim Aghioritul, la Prolegomena Sinodului VII Ecumenic (787 d.Hr.), subnota 229.
Via Claudiu Buză

„Doamne Iisuse Hristoase Fiul Dumnezeului Celui Viu luminează întunericul meu!”

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, Teologul Luminii, Energiilor Dumnezeiești necreate și Părintele Isihasmului (via Mihailos Bizantinos)

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați link-urile de mai jos:

https://youtu.be/AIoUQ7Laecg?si=BgugGgcWOozFXEUk

https://theodosie.ro/2019/12/11/luptele-sf-grigorie-palama-cu-erezia-din-vremea-sa/

HARUL NECREAT ȘI GRAȚIA CREATĂ
https://www.facebook.com/share/p/bAszcce9dc1piT8V/

https://wp.me/p4SIhd-iQ

https://www.pemptousia.ro/2012/11/sfantul-grigorie-palama/

https://atitudini.com/2024/03/importanta-studiului-dupa-sf-grigorie-palama/

https://doxologia.ro/sfantul-ierarh-grigorie-palama-arhiepiscopul-tesalonicului

https://marturieathonita.ro/minunea-sfantului-grigorie-palamas-toti-crestinii-ar-trebui-sa-se-roage-neincetat/

Despre sistemul de educație IEZUIT
https://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/48169/1/Pop%2BIoan%2BAurel-Inceputurile-2012.pdf

https://www.telework.ro/ro/scolastica/

https://wp.me/p7M7tM-n

https://atitudini.com/2024/04/ce-a-rastignit-hristos-pe-cruce-sf-grigorie-palama/?fbclid=IwAR1RRZAve0D1LtADHKU87InfmJBm7fucwCEZ3Oqc6oTdgo1qFfXHthDNvMo

PS1. Nu știu dacă ați aflat încă. Dar în lumea catolică, isihasmul din țările ortodoxe a fost și este înțeles complet greșit iar pustnicii (monahi ortodocși) care viețuiesc departe de lume sunt socotiți eretici! În timp ce Marx și Engels îi numeau „ciorile din Carpați”…

PS2. PAPA = ERETIC

”Anticanonicului și ereziarhului papă și patriarh al Romei celei Vechi, Francisc I și celor ce se împărtășesc cu el, Anatema (de 3 ori)!” (anatema rostită de Mitropolitul de Pireu Serafim)

Este Un Domn, o credință, un botez.(Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel)

Ortodocșii NU sunt frați cu catolicii!!!!!

,,Cei ce nu sunt cu Adevărul nu sunt nici cu Biserica lui Hristos” (Sfântul Grigorie Palama)

Dora Bira, pe Facebook

„Singura cale de mântuire a catolicilor este să vină la ortodoxia de care s-au rupt în anul 1054:

„33 de erezii romano-catolice:

1. Supremaţia papală, sau primatul papal.
2. Infailibilitatea papală sau imposibilitatea de a greşi.
3. Filioque.
4. Purgatoriul.
5. Azima.
6. Maria imaculata sau imaculata concepţie de la Duhul Sfânt a Născătoarei de Dumnezeu.
7. Transubstanţialitatea.
8. Celibatul obligatoriu al preoţilor.
9. Indulgenţele, practicate şi astăzi, secolul 21, principala pricină a naşterii protestantismului lutheran şi calvin, reformaţii.
10. Lumina şi Harul create şi nu necreate.
11. Tezaurul de merite ale Sfinţilor din cer daţi de „papă”, păcătoşilor.
12. Inexistenţa Sfintei Proscomidii.
13. Desacralizarea şi neacceptarea împodobirii Sfintelor Veşminte de slujire şi a pereţilor bisericii cu Sfintele Icoane.
14. Desfiinţarea Sfântului Iconostas/Catapeteasmă.
15. Infanţii fără euharistie şi mirungere.
16. Euharistia fără spovedanie.
17. Mirenii nu primesc sângele Domnului, doar trupul, azima în gură.
18. Botezul fără cufundare, ci doar stropire sau turnare.
19. Inovaţia postului, reinventarea lui şi libertinajul postului.
20. Mumii prin conservare, în loc de Sfinte Moaşte.
21. Căsătoria între verişorii primari, cu dispensă episcopală (practică întâlnită în Brazilia, Mexic, america latină)
22. Grandomania construcţiei clădirilor de cult şi prezenţa băncilor, împotriva comuniunii dragostei jertfelnice de coliturghisire.
23. Inovaţia unei liturghii de 40 minute şi repetarea ei, de n ori pe zi pe acelaşi altar.
24. Azima-euharistie în buzunar.
25. Desacralizarea monahismului cu ordine şi apartenenţe (iezuit, benedictin, franciscan, etc.)
26. Holocaustele, genocidele şi crimele împotriva umanităţii:
-Cruciadele- şi -„Sfânta” Inchiziţie-, pentru care nimeni nu i-a tras la răspundere niciodată. Ştergerea de pe faţa pământului a 5 civilizaţii: mayaşi, incaşi, azteci, etc. şi jefuirea lor de peste 50.000 de tone de aur, argint şi alte metale şi pietre preţioase.
27. Inovaţia cultului-adorării inimii lui Hristos şi-a Preacuratei.
28. Statuile.
29. Uniaţia şi naşterea ereziei greco-catolicismului sau sincretismul religios.
30. Expansiune şi pază armată şi implicarea în politicile lumii ale episcopul Romei apostaziat şi cardinalilor săi.
31. Inexistenţa succesiunii apostolice, prin auto-exluderea din Biserică în 1054 a episcopului Romei şi alegerea independentă şi privată a următorilor episcopi ai Romei, înafara Bisericii.
32. Încurajarea şi dezvoltarea ecumenismului și nu a ecumenicității.
33. Scolasticismul, sau „teologia” de fier, rece, goală și umedă, implicit fabricarea şi acceptarea oricărei inovații pentru aparenta mântuire.

Nici una din aceste 33 de erezii, nu au existat în primul mileniu, când Apusul nu era căzut, ci sunt inovații apărute odată cu căderea. Și nici unul din acestea nu există în Biserică, în Sfânta Ortodoxie.

De aceea nici un eretic nu are har, taine, Duhul Sfânt și mântuire, fiindcă își face propriul lui „creștinism”. „

Preluat – Ardeleanu Adrian

 

 

Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei și a României
31 martie 2024

Lasă un comentariu